18 Haziran 2011 Cumartesi

Adım Adım Cam Boyama

Merhaba!
Geçen günkü yazılarımdan birinde sevgili 10parmakta10marifet arkadaşım bana cam boyamasını nasıl yaptığımı sormuştu ben de ona bir söz vermiştim, bugün cam boyama ile ilgili bir post hazırladım, hem onun için, hem de merak edip ilgilenen diğer arkadaşlarımız için...
Yine geçen gün sevgili Hobivakti'nin bu yazısında görüp aşık olduğum ve çeyizim için hazırlamak istediğim hakkında da yorum bıraktığım bu çalışmadan da esin aldım, hatta esinlenmedim çok çok beğendiğim için aynı desenleri de kullandım, hatıra olarak kalacak bu güzel eserin fikir annesi değerli Hobivakti'ne de çok çok içten teşekkürlerimi iletiyorum :) ve tabağın desenleri de değerli Dekupaj Resimleri blogundan :)


Şimdi gelelim adım adım çalışmamızı nasıl hazırladığımıza;


Önce istediğiniz büyüklükte bir cam objeyi buluyoruz, mesela ben dün Carrefour'dan 5 liraya aldım bu pasta altlığını, Paşabahçe Patisserie serisi,

Sonra desen olarak kullanacağımız dekupaj resmini seçiyoruz,


Kıvrımlarıyla birlikte uygun ve dikkatli bir şekilde kullanacağımız şekilleri kesiyoruz,


Şimdi sıra resimlerimizi tabağa yapıştırmakta. Ben ince bir fırça ve Cadence Dekupaj Tutkalı kullanıyorum,


Resmimizin üstüne tutkalımızı ince bir tabaka halinde sürüyoruz,


Tabağımızın alt kısmına resmimizi yapıştırıyoruz. Resmimizin dış tarafına da bir kat daha tutkalımızı sürmemiz gerekli, çünkü daha sonra boyayacağız, tutkal aynı zamanda koruyucu vazifesi görecek.


Tabağımızın içten görünümü de bu şekilde,


Bütün resimlerimizi bu yöntemle arzu ettiğimiz şekilde yapıştırdık,


Şimdi içten bu şekilde görünüyor...


Ben ek desen olarak akrilik normal boya ile fırçamın arkası yardımıyla minik puantiyeler de kondurmak istedim, ama benim puantiyelerim hiçbir zaman düzgün olmaz :)





Puantiyelerimiz de iyice kuruduktan sonra boyamaya başlayabiliriz. Ben cam boyarken kimi zaman akrilik boya kullanıyorum, ama cam boyarken en iyisi enamel boya kullanmak bence. Enamel boya kuruduktan sonra isterseniz 21 gün kullanmadan bekletince, isterseniz de turbo fırında bir saat fırınlanınca yıkanabilir duruma geliyor. Ben Folkart markasının enamel boyasını kullandım.


Ponpon sünger fırça ile hafif hafif boyamızı uygulamaya başlıyoruz, ben merkezden dışa doğru uyguluyorum ki daha düzgün ilerleyeyim,


İlk kat boya işlemi tamam, biraz kurumaya bırakıyoruz,


İlk kat boyamızın iç taraftan görünümü...


Sonra yine tam ortadan ikinci katımızı uygulamaya başlıyoruz, tam kapatıcı olsun diye, ki genelde iki kat boyamak yeterli oluyor, yine de emin olmak için objemizi ışığa tutunca eğer tam opak bir görüntü elde edilmemişse bir kat daha atmakta fayda var demektir...


Veeee, işte bittiiii...

İkinci kat da kuruduktan sonra tabağımız hazır...



Yakın detaylar...




Ve uzaktan görünüm...


Umarım faydalı olabilmişimdir...

Herkese kocaman sevgiler :)

36 yorum:

Unknown dedi ki...

ne güzel anlatşsın ellerine sağlık.hobim vaktim gerçekten işin ehli:)
seninkide çok güzel olmuş eee sıra bende dimi ama:)))
sevgiler

Fatma'nın Hobileri :) dedi ki...

aynen bende hobivaktinde gördüğümde kesin yapmayalım demiştim :) Sayende bu fikirde hayata geçirilecek çok güzel anlatmışsın ve çok da güzel olmuş ellerine sağlık :) Ama aklıma bişey takıldı şimdi vernikleme işlemi yapmamıza gerek yokmu hiç kullanmadan 21 gün beklettiğimizde yıkasak da çıkmayacak değil mi doğru anlayımışmıyım şekerim? Acemi olmak böyle bir şey işte herşeyi sormak gerekiyor cevaplarsan sevinirim :) Sevgiler...

edibe @ edbdesigns dedi ki...

ellerine saglik, inanilmaz guzel olmus! bu kadar olmasini beklemiyordum :))) ben de yapmaliyiiiim :) anlatim da super olmus, klavyene, ellerine saglik :)))

Noblesse dedi ki...

yaparken fotoğraflamak zor gerçekten, emeğine sağlık, ben de bu teknikle cam bir tabak boyamıştım, çok güzel olmuş mayacım.

Maya'nın Cicileri dedi ki...

@sezocum ne duruyorsun hadi bence de sıra sende, işlerini kolayla bir, en kısa zamanda bekleyelim senden de :)

@yenigelincim çok teşekkür ederim öncelikle :) ve eve doğru anlamışsın ben öyle biliyorum bu işlemlerin birini yaptığımız zaman yıkanabiliyor, eğer ben de yanıldıysam zaten bir arkadaş bizi mutlaka doğruya götürecektir :) kocaman sevgileer :)

@edibecim, çok sevindim faydalı olabildiğime, katkıda bulunabilmek paylaşabilmek çok güzel bir his, yorumun için candan teşekkürler :)

@Noblessecim, canım,çok teşekkür ederim. Senin o muhteşem kumaş boyamanı gördükten sonra kimbilir tabağın ne kadar harika olmuştur :)

MARİFETLİ PERİ dedi ki...

Çok güzel olmuş, çok beğendim. Eline sağlık canım.
Puantiyeleri düzgün yapmak için, neyle yapıyorsan, kürdan, toplu iğne başı veya fırça arkasını dik tutman gerkiyor. Bir nokta şeklinde koyup, aynı hizada çekmen lazım ki düzgün benekler olsun:)
Sevgiler.

Maya'nın Cicileri dedi ki...

@Marifetli Peri, cidden bu ipucun için çok teşekkür ederim, bu sayede ben de artık puantiyelerimi düzgün yapabileceğim, ilk sonuçta sana da haber ederim :) beğenmene de çok sevindim, kocaman sevgiler :)

Tuğçe dedi ki...

Bu güzel paylaşımın için çok teşekkür ederim.O kadar iyi anladım ki hemen kolları sıvayıp cam boyamaya başlayacağım. Aşama aşama resim çekmen inanılmaz bir yol gösterici oldu benim için. Ellerine sağlık.. Tekrar çok teşekkür ederim, sevgiler,

Maya'nın Cicileri dedi ki...

@10parmakta10marifet, ne demek, biraz geç oldu ama yardımcı olabildiğime çok sevindim ben de bildiğim kadarını anlatmaya çalıştım işte, sana şimdiden başarılar dilerim, ama sonuçtan beni de haberdar et, sevgiler :)

ebrulikedi dedi ki...

çok güzel bir yazı olmuş.muhakkak deneyeceğim.tabağın da çok güzel olmuş.güle güle kullan.insanın kendi yaptığı birşeyi kullanması da ayrıca keyifli oluyor.eline sağlık

Maya'nın Cicileri dedi ki...

@ebrulikedi, bence de insan kendi el emeğini kullanınca çok mutlu oluyor, ama sizlere faydalı olmak inan daha da güzel bir his :) sevgiler çok :)

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık:))

Tuğçe dedi ki...

Çok faydalı oldu gerçekten. Çalışmayı paylaşır paylaşmaz sana haber edeceğim. Tekrar teşekkürler, sevgiler,

♥pemb€sinti♥ dedi ki...

Ellerine sağlık, birgün bende denemek istiyorumm

Maya'nın Cicileri dedi ki...

@pembedüşler, sağol ablacım :)))

@10parmakta10marifet, sen böyle yorum yazdıkça ben mutlu oluyorum, ne demek, keşke daha güzel şeyler paylaşabilsem :)

@pembeesinti, mutlaka dene, inan hiç zor değil, çok seveceğine eminim :)

Elisi Defteri dedi ki...

Elinize sağlık, çok güzel olmuş, ne de güzel anlatmışsınız
size de kocaman sevgiler.

Maya'nın Cicileri dedi ki...

@Elişi defteri, ziyaretiniz için teşekkür ederim, sizi burada görmek güzel :) beğeniniz beni mutlu etti :) sevgiyle kalın :)

Mis pijadines dedi ki...

Muy bonita esa bandeja.... gracias por seguirme, ahora ya te sigo yo tambien... un beso

Maya'nın Cicileri dedi ki...

gracias Marisa :) i'm so glad for your comment, i'll wait for your next visit, stay with love!

Mehlika Yıldırım dedi ki...

süper olmuş hep merak ederdim, epey emek istiyormus , ben boyanın kurumasını bekleyemem bu konuda sabırsızım sanırım, ellerine sağlık canım, çok cici olmuş =)

Maya'nın Cicileri dedi ki...

@Sağol Mekila'm, boyanın kuruması uzun değil ama maksimum 5 dkya kuruyor, ben de bazen dayanamayıp fön makinesi tutuyorum ama bugüne kadar bir zararını görmedim :D çok teşekkürler güzel yorumun için, sevgiler :)

DenizasToysJoys dedi ki...

Çok güzel oldu! Ve çok güzel anlattınız. TEŞEKKÜRLER

hobivakti dedi ki...

OooOoo neler görüyorum. :)

Çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık.

Çokta faydalı bir konu olmuş :)

Gelelim puantiyelere.

Fırçanın arkası ile boyaya batırıp dik bir şekilde nereye uygulayacaksan oraya dokundur ama 2 yada 3 puantiyeden sonra yeniden boyaya batır devam et. Arka arkaya 5-6 kere puantiye yaparsan boya azaldığı için puantiyeler büyüklü küçüklü olur. :)

Son olarakta vernikle derim ben. :) Ben öyle yapıyorum. :)

Sevgiler.

Maya'nın Cicileri dedi ki...

@deniza17, çok tşekkür ederim, faydalı olmak çok güzel :)

@Hobivakti, yorumunu görünce çok sevindim :) teşekkür ederim yorumun için :) ivet, puantiyelere gelince, bu yöntemi deneyeceğim, çünkü bir süre onra ikide bir boyayı almak çok zor geliyor, e tabii haliyle de büyüklü küçüklü oluyor, ama sanırım fırçanın arkasının da durumuna bağlıdır bu değil mi? verniğe gelince de, hangi tür vernik kullanmalıyız? sprey mi, normal mi? ay çok soru sordum ama bunları ben de hiç bilmiyorum :)

Tuğçe dedi ki...

Huhuhuuhuhuh.. Mayaaa :) Paylaşımından sonra dayanamadım kolları sıvadım :) Yaptım kendimce bişiler :) http://onparmaktaonmarifet.blogspot.com/2011/06/cam-ve-teneke-kutu-boyama.html
Yorumlarını bekliyorum :) Sevgiler,

hobivakti dedi ki...

Eğer camı içten boyadıysan ve yiyeceklerle temas edecek tarafı boyadıysan SU BAZLI VERNİKLE vernikle. Dış tarafı olunca bir kaç kaç kat olmak üzere SPREY VERNİK İle vernikle. ;) Aslında sır vernik daha korunaklı ve güzel görünüyor ama ben hiç yapmadım, cesaret edemedim belkide. Verniklerken çabuk donuyormuş falan. Riske girmedim o yüzden.

Birde mümkün olduğunca dış taraftan boyamaya özen göster bence. :)

Sevgiler vede selamlar. :)(:

Şehnaz dedi ki...

mayacım aşamalı olarak anlatmış olduğun bu posttan çok faydalandım..çok teşekkürler..bende cam boyayı merak edenlerdendim..tekrar teşekkürler tatlım..

Maya'nın Cicileri dedi ki...

@Tuğçecim, gördüm baktım yorumladım, ama burdan da söyleyim çok güzel olmuş, şahane! Ellerine sağlık :)

@hobivakti, hakkını nasıl öderiz bilemiyorum, buradan hepimizi aydınlatıyorsun, bu çok güzel, herkes adına teşekkür ederim :) ben de sprey verniği seviyorum, bu fikri sevdim, zaten çeyiz için baharatlıklara başlayacağım, bu benim için çok aydınlatıcı oldu. Sır verniğe gelince ben de bir kez denedim, aslında hiç de fena olmadı ama üçncü şişeyi verniklerken donmaya başlamıştı, bir de fazla kabartmalı desenlerde değil de sade kabartmalarda kullanınca daha iyi duruyor, yoksa kabartmaların arasında birikip donma yapınca çok iyi görünmüyor, yine de bir deneyimim olursa buradan paylaşırım, tekrardan çok teşekkürler, sevgiler :)

@Şehnaz hanım, siz ahşap boyamasını çok güzel yapıyorsunuz zaten, camda da en az o kadar güzel eserler çıkaracağınıza eminim :) sevgiler çok :)

cafenoHut dedi ki...

Çok şirin olmuş.. BAYILDIM... Ellerine sağlık...

Marifetli Cadı dedi ki...

Canım çok güzel olmuş, anlatım için sağol, sitenizi ekliyorum, sevgiler.

Maya'nın Cicileri dedi ki...

@Ozlem hanım, çok teşekkür ederim ben de size uğrayacağım :)

Maya'nın Cicileri dedi ki...

@Ozlem hanım, çok teşekkür ederim ben de size uğrayacağım :)

Unknown dedi ki...

bu postu kaçırmışım ben..acaba peçete ilede yanısı olurmu..o alttıktan bende de var pekde sevmiyorum :) denesemmi napsam :)

Maya'nın Cicileri dedi ki...

@Gül/Inn'im, peçeteyle de olur tabii, ancak peçetelerin arkasını biraz daha ttkalla pekiştireceksin, bir de zemini beyaz yapmayacaksan peçeteler pek iyi görünmüyor, beyaz olmalı ille :)

Adsız dedi ki...

merhaba inanılmaz güzel anlatmışsınız bayıldım çok yardımcı oldu bana. Öğrenmek sitediğim bir şeyler var ben bu şekilde mama kavanozlarını boyamak istiyorum fakat fırçam nasıl olmalı,nasıl bir fırça almalıyım? birde fırçaları sonra nasıl temizlemeliyim?
teşekkürler
özge

Maya'nın Cicileri dedi ki...

@Özgecim merhaba, güzel yorumun için teşekkür ederim öncelikle :) yukarıdaki resimlerden birinin kenar taraflarında bir adet sünger ponpon fırça göreceksin, camları onunla boyuyoruz, camın farklı bir dokusu olduğu için ancak ponpon fırça yardımıyla boyayı hafif alıp yüzeye pıt pıt yaparak dağıtıyoruz, bildiğimiz fırçayla olmuyor. fırçamızı da normal suyla yıkayabiliyoruz zaten :) umarım yardımcı olabilmişimdir, sevgiler :)